Tuesday, July 24, 2012

KAHWIN MUDA

salam semua..
selamat berpuasa untuk hari yang keempat..
haa..arini ape juadah beebuka korang eh??
huk3..lambat lagi nak berbuka nih..aiseh... -,-

xpe3...entry untuk hari ni nak citer pasal KAHWIN MUDA..
kahwin??fie belum kahwin lagi yer..hehehe..
act,sape xnak kahwin kan??semua orang nak..
bukan gatal yer..pelik pun ada bile orang kate nak kahwin ni,
ada yang kate..amboi..gatal sangat dah ker..

aiyoo..cetek pemikiran betull...orang dulu2 kahwin muda xder ape pun..
lagi digalakkan adalah..orang dulu2 lagi susah hati kalau 
anak dara diorang kahwin lambat...asyik berkepit jer..
lebih baik kahwin..tapi zaman sekarang dah berubah..
xmacam dulu...kan???tapi ada jugak segelintir yang still kahwin muda..

banyak info yang fie bace kebaikan kahwin awal ni...
tapi ada buruk jugak...macam my parents..memang kahwin muda..
mama fie lepas habis spm terus kahwin...
tapi mase tu abah fie dah kerja...leh tanggung anak orang...
hehe..tok ki dan opah fie pun xbantah sebab dah suke kan..

setahun diorang kahwin..haaa..maka lahirlah fie kat dunia ni..
sekarang umur fie dah 21...mama fie dah 41..thun ni still dapat baby..
huk3..tu untung kahwin awal...fie pun kalau jalan dengan mama..
orang kata macam kakak n adik..hehehe...mama awet muda gitew...hewhew..

ada yang xpercaya mama fie leh dpt baby kecik..abah fie sekarang umur pun
dah 49..memang jauh beza umur mama fie dangan abah fie kan??
tu nama nyer jodoh..tapii...fie umur dah 21 asal xkahwin lagi nih??
aiyokkk..ada jugak yang tanye soalan macam tu..

xsemestinye kalau mak kahwin awal anak pun mesti ikut..
noooo...zaman dulu n zaman sekarang xsame..
jauh beza..kalau dulu ekonomi okey..sekarang belum tentu boleh hidup...

tapi niat tu ada jugaklah nak kahwin awall..salah satunyer..
boleh lepas dari family..yelah..anak perempuan kan.
tapi jodoh belum sampai..insya'allah...kalau ada xkemana kan..
cuma lambat atau cepat jer..kita kena banyak berdoa n bersabar..

so,sekarang nih tengah gempak pasal ada pasangan ni kahwin muda..memang sangat muda..si lelaki umr 16 and perempuan umur 14..
how sweet...fie respect giler kat parents diorang kot...
yelah.diorang still sekolah tapi dah kahwin..

my uncle pernah cakap..bile kite dah kahwin..
kita kena sedia dari segi mental dan fizikal..
fie pun pelik jugak maksudnye aper??
uncle senyum and cakap...

yelaahhhh..kalau dulu kita bawah tanggungjawab keluarga..
kena dengar cakap mak ayah...
ape pun ayah yang tanggung..everything mak ayah amik taw..
tapi bile dah kahwin..bagi anak perempuan nih...

seluruh tanggungjawab die...dosa die..jatuh pada suami bile dah kahwin..
sebab syurga isteri dibawah tapak kaki suami..
ewaaahh...macam fie ni dah kahwin pulak kan...ngeh3..
ada jugak mama fie bgtahu...kalau anak perempuan dah kahwin..
die nak pergi mana...buat ape..semua kena mintak izin suami..
even nak pergi rumah mak ayah pun kena mintak izin,,

kalau xbagi xboleh kuar...huk3...
tapi kalau anak lelaki...xper..even die dah kahwin pun..
mak ayah die kena die jaga..sebab tu tanggungjawab anak lelaki..
haa...bila ada baca semua info ni terpikir jugak..
ada yang mama fie bgtahu tu betull..

and ada jugak info..kate,kalau anak perempuan nak kahwin..
ayah xboleh nak bantah..kena kahwinkan jugak..
yeke??caye xcaye lah jugak..
sebab tengok gaya mama n abah fie macam xnak bagi kahwin jer...
he3,,,nak kate anak manje..
iskh..jangan haraplah..
ni bahu kiri kanan fie ni memang berat nak pikul tanggungjawab..
tapi xper..untuk xnak susahkan diorang fie kahwin lambat..

ni lah video yang tengah hot..pasal kahwin muda lah..
sweet je tengok mereka nih..wat lak gotong royong...
sangat meriah okey..
jeles pun ada nih..huhuhuhu,..








1 comment:

✿ MisZ FieQa ✿ said...

testing..testing...hhehee